< Wróć

Nowe etykiety na żywność

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych informuje firmy z branży spożywczej, jak i wszystkich konsumentów, o tym, że już w grudniu 2014 roku wejdą w życie nowe zasady formułowania etykiet produktów. Szczegółowe i czytelne etykiety mają zasadniczo ułatwić konsumentom dokonywanie świadomego wyboru produktów na zakupach.

Powodem zmiany zasad etykietowania produktów spożywczych jest wprowadzenie przez Komisję Europejską ujednolicenia przepisów dotyczących znakowania żywności we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Już w październiku 2011 roku uchwalono unijne rozporządzenie dotyczące tego tematu. Producenci żywności mieli więc bardzo dużo czasu na przygotowanie się do zapowiadanych zmian.

Etykiety na produktach spożywczych mają być czytelne dla konsumentów, w pełni zrozumiałe, mają też zawierać takie informacje jak: czy produkt zawiera alergeny, ile ma soli, czy też skąd pochodzi. Litery w etykiecie mają mieć co najmniej 1,2 mm wysokości. Jeśli produkt będzie zawierał substancje mogące wywoływać uczulenia, musi posiadać specjalne, unijne oznakowanie na etykiecie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.